Blog

Factors de risc de la sordesa

La pèrdua auditiva és una patologia que afecta un gran nombre de persones dins la societat. A causa d’aquest alt nombre d’afectats, moltes vegades formem part d’un col·lectiu de risc de patir sordera i no ho sabem. 

→ Si vols saber-ne més: 7 preguntes més freqüents sobre l’audició

Com hem vist en un altre article d’Audioson, si formes part d’un grup de persones amb risc de patir pèrdua auditiva o coneixes algú que formi part d’aquest grup de persones és important que vigileu la vostra salut auditiva.

Avui però anem un pas més enllà i us expliquem quins són els factors de risc que poden danyar l’audició. Aquests factors de risc són els principals causants d’iniciar una pèrdua auditiva si després no vigilem amb la nostra audició.

Dos tipus d’origen en la pèrdua auditiva

Els factors de risc de la sordera que ens poden afectar a la nostra salut auditiva poden provenir de dos orígens diferents: l’origen congènit i les causes adquirides.

L’origen congènit contempla totes les causes de la pèrdua auditiva que es determinen al moment del naixement. Per tant l’origen congènit és un factor de risc en infants no nats o nadons. En aquest cas la millor solució per conèixer els factors de risc a què s’exposa l’infant serà parlar amb el pediatre o metge especialista.

Són les causes adquirides les que ens poden provocar pèrdua auditiva a qualsevol edat. En aquest cas, a continuació veurem els factors de risc per patir una pèrdua auditiva d’aquest origen:

Factors de risc de la sordera

Els principals factors de risc de patir sordera són 5:

  • Edat: Amb l’edat el desgast de l’audició és més important. Les estructures internes de l’orella es van desgastant i per aquesta raó podem tenim més factors de patir pèrdua auditiva.

→ Si vols saber-ne més: La pèrdua auditiva en la gent gran: una afectació comuna 

  • Exposició a un soroll fort: Si ens exposem constantment a un soroll fort i estrident de manera continuada també estem davant d’un factor de risc de patir sordera. Aquest és el cas de la gent que realitza treballs amb una alta contaminació acústica. També es pot donar en persones que senten un so fort en un període curt de temps com per exemple el tret d’una escopeta.
  • Factors hereditaris: La nostra composició genètica pot provocar que una persona sigui més susceptible a patir pèrdua auditiva o que, davant d’un altre factor de risc, estigui més exposat.
  • Medicaments: Hi ha certs medicaments que tenen efectes més nocius en el nostre organisme i ens exposen a efectes secundaris com pot ser la pèrdua auditiva. Alguns d’aquests medicaments que ens poden provocar la pèrdua auditiva són els antibiòtics de la família dels aminoglucòsids.
  • Algunes malalties: Algunes malalties, sobretot les infeccioses com la meningitis, l’otitis o el xarampió ens poden danyar la nostra capacitat auditiva. Cal vigilar molt bé quan es pateix una d’aquestes malalties, ja que en podria derivar un cas de sordesa.

Aquests són doncs els principals factors de riscs adquirits que ens poden provocar una pèrdua auditiva. Si estem exposats a alguns d’ells, cal que vigilem i consultem a l’audiòleg o ens realitzem periòdicament una prova auditiva.

Tens algun problema? Posa’t en contacte amb nosaltres sense cap compromís: