Com funcionen els audiòfons?

Els audiòfons són dispositius que es col·loquen a les orelles amb l’objectiu de millorar la qualitat del so que es percep per a les persones amb problemes d’audició. Aquesta solució auditiva està indicada per a persones que pateixen pèrdua de l’audició o dificultats per escoltar en determinades circumstàncies.

Quan es porten els audiòfons, els sons externs es capten a través del micro i es processen per adaptar-los als patrons d’audició de la persona. El so processat es transmet a través dels altaveus dels audiòfons i es percep pel portador com a més clar i fàcil d’entendre.

 

Quins audiòfons són per a mi?

Hi ha diversos tipus d’audífons disponibles al mercat, cada un amb les seves pròpies característiques i avantatges.

El tipus d’audífon que és millor per a tu depèn de les teves necessitats individuals i de les recomanacions del teu audiòleg o especialista en salut auditiva.  Alguns dels tipus d’audífons més comuns són els següents:

Com funcionen els audiòfons pas a pas

Els audiòfons no són simplement dispositius d’amplificació, sinó que són aparells molt sofisticats que es dediquen a augmentar la intensitat del so i a facilitar la comunicació i escolta de l’usuari. 

Estan dissenyats per estimular l’oïda amb la finalitat de prevenir el deteriorament de l’audició i garantir la comprensió del parlat. 

A continuació, et descrivim en detall el procés de funcionament dels auriculars:

  1. Els micròfons recullen el só.
  2. El xip processador analitza els sons.
  3. El so processat s’envia a l’amplificador.
  4. El so amplificat s’envia a l’altaveu.
  5. L’altaveu transmet els sons a l’oïda interna.
  6. A l’oïda interna els sons es transformen en impulsos elèctrics
  7. El cervell recull els impulsos i els processa

Les parts de l’audiòfon

Tots els audiòfons tenen 5 components bàsics: micròfon (receptor del so), amplificador, auricular, altaveu (emissor del so), pila (amb portapiles) o bateria, i un xip informàtic -programat segons les necessitats per un audioprotètic-. 

Els audiòfon es componen de tres parts: el micròfon, amplificador i el receptor o altaveu:

  • Micròfon: rep les ones sonores del so ambient i les converteix en senyals elèctrics
  • Amplificador: augmenta i modula la força dels senyals elèctrics d’àudio i els envia a l’orella ampliant-ne la intensitat.
  • Receptor/altaveu: converteix els senyals elèctrics amplificats en so i l’envia més profundament fins a l’interior de l’oïda, arribant al conducte auditiu

En els models d’audiòfons pot haver-hi diferència entre la quantitat de so capturat i la comprensió de la parla. Quan major és la qualitat de l’audiòfon més natural serà el so, degut a les característiques de l’ample de banda, la regulació automàtica del volum, la gestió del soroll i la cancel·lació d’acoblaments i sons molestos. 

Els audiòfons més avançats també tenen un ampli ventall d’opcions de personalització i poden connectar-se sense cables a diferents dispositius, com telèfons mòbils.

 

Marques d’audiòfons amb les que treballa Audioson

quenecesssites_philips quenecesssites_phonak logo-RESOUND_GN_LOZENGE_gris quenecesssites_logo_02 quenecesssites_logo_01