Identificar la pèrdua auditiva

Cal estar atents als símptomes que indiquen que les persones del nostre voltant, família o amics, estan perdent audició. És important perquè prenguin mesures el més aviat possible, així els ajudarem a millorar la seva qualitat de vida.

Símptomes que indiquen que està perdent audició:
· Durant una conversa, miren més el moviment dels llavis de qui parla que als ulls.
· Li costa seguir una conversa, sobretot si hi ha molt de soroll o vària gent parla alhora.
· Demana que li repetim les paraules sovint.
· Té el volum de la tele molt alt.
· Quan truquem per telèfon de vegades, si està lluny, no el sent, etc.

Per què perdem audició?

Dins de l’orella tenim les petites cèl·lules ciliades, responsables de la transmissió del so. Aquestes cèl·lules poden fer-se mal bé, a causa de malalties, lesions, desgast, exposició al soroll o per causes hereditàries. Llavors, a les zones afectades, envien impulsos distorsionats o insuficients, que es transmeten al cervell per a enviar el so. Les primeres que es veuen afectades són les freqüències altes, que comporten dificultats en la comprensió de sons de freqüències altes i sons suaus.

Més informació

Perills de no sentir-hi bé

A quins perills ens afrontem si no corregim la pèrdua auditiva?

Perill:

No sabem d’on procedeixen els sons: si no tenim una bona audició, és molt difícil captar d’on procedeixen els sons, i això pot produir situacions de perill quan, per exemple, en travessar un carrer no hem vist que s’acosta un cotxe i no sentim el soroll del motor, o el sentim però no sabem per quin costat s’acosta.

Salut física i mental:

Investigadors de la Universitat Johns Hopkins i l’Institut Nacional de l’Envelliment dels Estats Units, han descobert que la pèrdua d’audició sembla accelerar la reducció del teixit cerebral que es produeix amb l’edat. La desaparició del teixit cerebral podria estar relacionada amb les primeres etapes del deteriorament cognitiu lleu i l'Alzheimer. Així la pèrdua auditiva s'associa a una disminució de la salut auditiva física i mental.

Si l’oïda no s’estimula es torna inactiva:

L’oïda s’ha de fer treballar, s’ha d’estimular mitjançant l’ús d’una ajuda auditiva, perquè si no es torna mandrosa i cada cop anirà perdent més audició.

Sobreesforç i estrès:

Per entendre el que ens diuen, si no hi sentim bé, ens hem d’esforçar molt. Això esgota i resulta estressant, i a la llarga l’opció és no participar en les converses i aïllar-se.

Com convence’ls

Les persones que pateixen pèrdua auditiva moltes vegades els hi costa admetre que no hi senten prou bé. Com la pèrdua es va perdent gradualment amb el temps, ells també s’acostumen a deixar de sentir molts sons, i creuen que així ja van bé, però la situació es pot agreujar…

"No corregir la pèrdua auditiva pot tenir conseqüències per la salut”. L’audició està relacionada amb el sistema cognitiu, i la pèrdua auditiva pot afectar la memòria, atenció i velocitat de resposta. Un estudi demostra que les persones amb problemes d’audició perden més teixit cerebral. La desaparició del teixit cerebral pot estar relacionat amb les primeres etapes de deteriorament cognitiu i l'Alzheimer.

Gaudir amb la gent que t’envolta. Una de les altres expressions que diuen molt sovint els nostres clients quan tornen a sentir-hi bé és: “tant de bo hagués resolt el problema abans, i no m’hagués perdut tantes coses” Perquè no es tracta només de sentir-hi, es tracta de reprendre la vida social: mantenir una conversa amb normalitat i no aïllar-se a les trobades familiars, de poder parlar per telèfon amb normalitat, etc.

Recuperar els sons perduts. Quan es recupera l’audició després de temps, el primer que diuen els nostres clients és “he tornat a sentir els ocells pel carrer”. Sovint també ens diuen: “he tornat a sentir el soroll del motor d’un cotxe” o “no me'n recordava quin soroll feia una aixeta oberta”. Després de posar-se un audíofon estan encantats amb l’experiència de tornar a sentir-hi!!!

Avui en dia es nota més la sordesa que els audiòfons. La tecnologia ha avançat tant que els audiòfons actuals són petits, discrets i bonics. Alhora que potents i versàtils. Així que es nota més la sordesa (fer repetir sovint les paraules, posar la mà darrera l'orella, mirar als llavis en lloc de mirar als ulls...) que portar un audiòfon a l’orella.