Blog

Què és una prova auditiva i per què te’n hauries de fer una?

De la mateixa manera que ens fem revisions periòdiques al metge de capçalera per revisar la nostra salut i per controlar que no hi hagi cap problema ni sorpresa a llarg termini, també cal revisar la nostra audició.

Per fer aquesta revisió, en el cas de l’audició, cal que ens fem periòdicament una prova auditiva o audiometria.  

Avui, des d’Audioson, t’expliquem tot el que has de saber sobre aquesta prova si encara no n’has fet cap.

Què és una prova auditiva?

Una prova auditiva o audiometria és un test mèdic que realitzen els professionals de l’audició, els audiòlegs. Aquestes proves serveixen per determinar el nivell de salut de l’audició del pacient.

Un professional de l’audició serà capaç de confirmar, gràcies a la prova auditiva, si el pacient pateix algun grau de pèrdua auditiva o dany permanent a l’audició. A més a més podrà diagnosticar el grau concret de pèrdua d’audició si n’hi ha. 

Es recomana fer-se proves auditives periòdiques per tal de poder prevenir problemes auditius. Gràcies a aquestes revisions podem actuar abans que el problema auditiu s’agreugi. En el cas de les persones majors de 50 anys es recomana que es realitzi una prova auditiva o audiometria de manera periòdica, ja que són un col·lectiu de risc de patir pèrdua auditiva gradual.

→ Si vols saber-ne més: Persones amb més risc de patir pèrdua auditiva 

Prova auditiva i servei tecnic personalitzat Audioson

Com és una prova auditiva?

Tot i que moltes vegades sabem que és recomanable que ens fem una prova auditiva tenim una certa por a ella perquè no hi estem familiaritzats. 

En una prova d’audició estàndard, l’audiòleg o professional de l’audició té l’objectiu de mesurar la sensibilitat i capacitat que tenim per sentir els diferents sons. Per fer-ho se’ns posarà una sèrie de sons a cada orella. Haurem de dir quins sons escoltem bé, quins ens costa escoltar i quins no escoltem. Aquests sons variaran en diferents tons -des dels més greus als més aguts- i en diferents volums  -des d’alts a molt més baixos-. Aquest procés es repetirà dues vegades, una vegada a cada orella.

Audiograma pèrdua auditiva prova auditiva audioson

Tot això ens permetrà obtenir uns resultats que es mostraran en un audiograma. L’audiograma és un gràfic que detalla exactament quins sons podem escoltar i quins no mitjançant els decibels (dB). Igual que es fa una prova a cada orella, també obtindrem dos audiogrames, un per cada orella. 

A més a més, a l’audiòleg podrà completar la prova auditiva o audiologia amb una revisió de l’historial mèdic auditiu del pacient. També podrà fer una revisió manual de l’oïda si ho considera necessari.

Una prova auditiva no és un test auditiu

Cal no confondre una prova auditiva amb un test auditiu online. El test auditiu online ens pot ajudar a tenir una idea de quin és l’estat de la nostra audició. Però aquest tipus de prova mai no podrà determinar de manera fiable quin és el grau de pèrdua auditiva. És per aquesta raó que caldrà fer-se una prova auditiva oficial en un centre auditiu.

On puc fer-me una prova auditiva?

Una prova auditiva cal que la realitzi un audiòleg, és a dir un metge especialitzat en l’audició. A més a més, la prova auditiva cal que es faci amb les eines adequades. 

Per tot això les proves auditives només es poden fer en centres especialitzats en audició. 

A Audioson som uns centres auditius d’àmbit local situats a les vàries capitals de comarca (veure poblacions)  Als nostres centres auditius podràs realitzar la teva primera prova auditiva o audiometria. 

Tens algun problema? Posa’t en contacte amb nosaltres sense cap compromís: