El conducte auditiu és una zona extremadament sensible, ja que està innervat per tres nervis diferents. La pell que cobreix el canal auditiu extern ha de tenir totes les capes en perfecte estat, a més d’estar lubricada per la cera, que és molt important en la prevenció de les otitis, però tampoc és bo acumular excés de cera.
Sovint ens netegem l’orella excessivament i aquí comencen els problemes. Les persones amb sequedat de pell o amb dermatitis eczematosa o atròfica senten una picor constant, que només s’alleuja gratant-se. Per això utilitzen bastonets, clips, etc. però com més es graten més picor senten, i la pell s’esquerda més i més.
Que ens piqui l’orella de tant en tant no té importància, però si la picor persisteix i, sobretot, si apareix dolor o altres símptomes, s’ha d’anar al metge per descartar possibles infeccions o malalties.
Algunes de les causes que poden provocar picor a les orelles són:
1. Sequedat a la pell. La pell de l’orella externa pot tendir a assecar-se i provocar picor i descamació, especialment si l’orella no produeix prou cera.
2. Excés de cera. La cera la crea el nostre organisme per netejar l’orella de cèl·lules mortes i brutícia, però en ocasions s’acumula en excés i pot formar taps, i provocar, entre altres molèsties, picors.
3. Dermatitis del canal auditiu. Generalment causada per reaccions al·lèrgiques (alimentàries o per alguna substància) o per dermatitis, que provoca vermellor, picor o descamació.
4. Otitis externa. És una infecció de l’orella que pot provocar dolor, febre, picor, secreció i, en els casos més greus, perforació del timpà. Aquest tipus d’otitis es coneix també per otitis del nedador, perquè és freqüent en les persones que es banyen molt sovint a piscines i els queda aigua dins del conducte auditiu.
5. Les grips i refredats també poden provocar picor al canal auditiu degut a l’excés de mucositat.
6. L’ús habitual d’auriculars o d’audiòfons. L’ús d’aparells auditius pot provocar l’acumulació d’humitat dins el conducte auditiu, especialment a l’estiu per la suor, que pot irritar lleument la pell. Algunes persones quan comencen a fer servir audiòfons per primera vegada noten una lleugera irritació a l’orella, que sol remetre al cap de pocs dies. Però si no remet han d’anar al seu centre auditiu especialitzat, on el professional els indicarà què han de fer. El més probable és que amb l’aplicació de crema hidratant a la nit, quan no fan servir l’audiòfon, se solucioni el problema. En el cas de pells sensibles o al·lèrgies, a l’hora d’adaptar audiòfons existeixen motlles especials de material hipoal·lergènic i ventitals que ajuden a evitar la picor d’orelles.
En tots els casos és molt important no introduir al canal auditiu cap tipus d’objecte per alleujar la picor, cosa que pot provocar més vermellor i, en conseqüència, més irritació i picor.
També és molt important protegir les orelles amb taps a mida específics per evitar que entri l’aigua a l’orella quan ens banyem sovint a piscines, al mar, etc., i així evitar la humitat i possibles infeccions d’orella. Aquests taps s’encarreguen a mida als nostres centres auditius.