Moltes persones solen adonar-se que no escolten bé quan estan parlant amb algún familiar o amic. Llavors, inevitablament, es fan la següent pregunta: M’estic quedant sord?
Si us esteu fent aquestes preguntes, avui us portem alguns consells i informació sobre què podeu fer si comenceu a descobrir que no escolteu bé els sons del vostre entorn.
És normal qudar-se sord si sempre hem sentit bé?
La nostra orella escolta, de manera activa o involuntària, millions d’informacions auditives cada dia. No només escoltem els sons de la parla i les converses, la televisió, la ràdio o la música. A tots aquests impetus cal afegir-hi tots aquells sons d’ambient com per exemple els sorolls forts del carrer, les obres o el trànsit dels vehicles.
Davant d’aquest gran volum de sons, si no cuidem la nostra salut auditiva tenim la possibilitat de quedar-nos sords de manera gradual. Igual que els òssos es desgasten amb l’edat, l’oïda també pateix un desgast constant amb el pas del temps i és habitual començar a quedar-se sord quan ens fem grans.
→ La presbiacusia és la pèrdua progressiva de l’audició a causa de l’edad. Sol començar a aparèixer a partir dels 55 anys. Quan més grans ens fem més probabilitat tenim de patir pèrdua auditiva progressiva.←
Això no vol dir que ens quedarem sords d’un dia per l’altra. Si petim presbiacusia o pèrdua auditiva progressiva no deixarem de sentir de manera completa. El què notarem és que comencem a escoltar més malament, que ens costa seguir les converses amb altres persones o que cada cop hem de pujar més el volum de la televisió per poder entendre el que hi diuen.
La presbiacusia és una símptoma comú en la nostra societat. Molta gent pateix aquesta pèrdua auditiva i amb l’edat comença a sentir-hi més malament.
Com saber segur si m’estic quedant sord?
Si pensem que ens trobem en aquesta situació i creiem que no estem escoltant bé el que ens diuen, el primer pas és saber segur si estem patint una pèrdua auditiva progressiva. L’oïda ens dóna senyals constants per avisar-nos que no està escoltant bé. Només cal que ens fixem en ells.
Quan comencem a no escoltar bé el primers símptomes que patim són:
- Ens costa seguir les converses, sobretot quan hi ha moltes persones. Hem de fixar-nos amb els seus llavis.
- Ens consta entendre el que ens diuen. Sentim murmurar però no entenem amb claredat.
- Comencem a pujar el volum de la televisió més del que és habitual.
- Ens costa parlar per telèfon i no acabem d’entendre el que ens diu l’altre persona per l’aparell telefònic.
- Comença a ser habitual haver de demanar que ens repeteixin el que acaben de dir.
- Ens costa separar els sons d’ambient i les converses.
→ Si vols saber-ne més: Test auditiu: ets capaç de sentir, escoltar i entendre? ←
Si ens sentim identificats amb alguns d’aquests símptomes podem estar davant d’una situació de pèrdua auditiva. Ara bé, la millor recomanació per saber segur si no escoltes bé és fer-se un test auditiu.
Al tractar-se d’un problema de salut, la pèrdua auditiva només la pot diagnosticar un metge especialitzat en l’oïda, és a dir, un audiòleg.
L’audiòleg,estudia l’audiologia i serà l’únic capaç d’afirmar amb seguretat si estem patint un problema de pèrdua auditiva i si és per aquesta raó que no escoltem bé.
Per això et recomanem que, si creus que no escoltes bé i et pots estar quedant sord, acudeixis al metge de l’oïda igual que faries si no et trobessis bé.