Blog

Pèrdua auditiva en els joves

Hipoacúsia: per què cada vegada més joves la pateixen?

Pel carrer i en el transport públic és habitual trobar joves amb auriculars, escoltant música. A casa seva es passen hores escoltant música o àudios. Però, què passa quan tens a algú al costat amb aquests dispositius i tu sents la seva música? Perill! Té el volum massa alt!

La majoria dels joves no són conscients que escoltar música tan alta pot provocar-los pèrdua d’audició (hipoacúsia), sobretot amb auriculars. I la hipoacúsia és irreversible per a les seves oïdes. Acabaran necessitant l’ús d’audiòfons per entendre correctament el que diuen al seu voltant.

Quina incidència té la hipoacúsia entre els joves d’avui dia?

La Societat Espanyola d’Otorrinolaringologia (SEORL-*CCC) ha advertit que una de cada deu persones serà sorda en 30 anys, si no es canvien factors de risc com l’excessiva exposició a sorolls intensos, una mala alimentació i el consum excessiu de fàrmacs ototòxics.

Escoltar música per sobre dels 60 decibels recomanats és un volum massa alt. I molts joves reconeixen en enquestes publicades que apugen el volum per sobre del recomanat.

Com es desenvolupa la hipoacúsia?

La hipoacúsia és una pèrdua parcial de la capacitat auditiva que pot afectar a una o a totes dues oïdes. Si la intensitat del soroll supera els 90 decibels o l’exposició s’allarga en el temps, aquests sons arriben a la part interna de l’oïda, on es troben les cèl·lules ciliades, les responsables de la captació i processament del so, i les danyen.

Els fets són clars: l’exposició a sorolls forts danya les cèl·lules ciliades en l’oïda. Això vol dir que si es danyen massa cèl·lules ciliades, l’oïda perd la seva capacitat de transmetre el so al cervell.

Un estudi de la Universitat d’Ohio, als EUA, demostra que fins i tot la pèrdua auditiva lleu en persones joves, produeix canvis cognitius en el cervell que acceleren el desenvolupament de demència en edats més avançades.

Al principi, la lesió de l’oïda interna i la pèrdua d’audició poden ser temporals, però si l’exposició és repetitiva, la lesió de l’oïda interna pot provocar una pèrdua auditiva permanent.

Quines són les principals causes per patir hipoacúsia i acúfens en edats primerenques?

Tal com hem assenyalat anteriorment, la principal causa perquè cada vegada més joves sofreixin lesions de l’oïda interna és l’exposició cada vegada més continuada a sons amb alt volum (telèfons intel·ligents, tauletes i ordinadors amb els quals reproduir música a alt volum…), altaveus de concerts, pantalles de televisió, ràdios de cotxe o sons industrials sense utilitzar protecció adequada.

La Comissió de Otologia de la SEORL-*CCC ha admès que a vegades és ‘‘difícil conscienciar‘‘ d’aquests riscos els més joves, que es mouen en ambients amb alts decibels, com per exemple bars, discoteques i concerts. D’aquests, una tercera part ja sofreix pèrdua d’audició.

Què podem fer per a afrontar la hipoacúsia en edats joves?

Des de la societat mèdica han insistit en la importància de la prevenció auditiva, de “protegir-se enfront del soroll”, per exemple, en llocs de treball amb maquinària sorollosa, en àrees recreatives o sales de concerts o amb l’ús prolongat i a volums alts de reproductors d’àudio.

Una vegada s’ha desenvolupat la pèrdua auditiva, és important actuar amb la major rapidesa per evitar que aquesta s’agreugi.

Com prevenir la pèrdua auditiva?

Els joves són més susceptibles als hàbits auditius de risc. La majoria dels joves no són conscients de l’impacte acumulatiu i permanent que el soroll pot tenir en la nostra salut auditiva. És fonamental alertar la població de la importància de tenir hàbits auditius saludables, sobretot els nens i adolescents, i detectar els primers signes de la pèrdua auditiva.

Evitar sorolls estridents

El traumatisme acústic agut es produeix quan hi ha una exposició a un soroll únic de molt curta durada però de molt alta intensitat, són els anomenats sorolls de tipus impulsiu (una explosió, trets, petards…). També pot produir-se per determinats sorolls industrials o els generats en discoteques o concerts.

Per part seva, el traumatisme acústic crònic, anomenat també mal auditiu induït pel soroll, és la pèrdua auditiva contínua, permanent i acumulativa, d’origen neurosensorial, que es desenvolupa de manera gradual al llarg dels anys, a conseqüència de l’exposició a nivells perjudicials de soroll ambiental o laboral, de tipus continu o intermitent, d’intensitat relativament alta.

Parar esment als auriculars

La música a tot volum d’avui és la incapacitat de demà de sentir les converses amb amics en restaurants o escoltar els professors a classe. La majoria dels telèfons intel·ligents tenen un límit de so que ens permet ajustar el volum automàticament. T’aconsellem que el volum no superi el 60% de la potència màxima.

Una fórmula molt pràctica a tenir en compte és la de 60-60: per prevenir l’aparició precoç de la pèrdua auditiva els especialistes recomanen fer ús d’aquesta mena d’aparells no més de 60 minuts al dia i no superar el 60% del seu volum. Limita el temps d’utilització d’auriculars i fes pauses perquè les seves oïdes puguin descansar. El mal ocasionat per l’exposició al soroll és acumulatiu.

Controlar el nivell del volum dels dispositius electrònics

Per això, la SEORL-*CCC anima els joves a estar informats i protegir-se del soroll per allà qual cosapoden activar les prestacions del mòbil que protegeixen i ofereixen seguretat per a la salut auditiva. I és que avui dia els telèfons intel·ligents incorporen una sèrie d’eines que permeten fer mesuraments acústics a través d’un micròfon i alerten dels nivells de soroll perillosos per a la salut.

Tractar adequadament les infeccions

Hi ha més situacions que afecten l’audició dels adolescents, des de les infeccions d’oïda recurrents o cròniques, fins als problemes genètics o malalties com la meningitis.

Com detectar la pèrdua auditiva en els joves?

Revisa l’audició periòdicament. Fer una revisió auditiva és fàcil, indolora i és un examen fonamental per protegir la salut auditiva de la família. Afegeix les revisions auditives a les teves tasques anuals, com les consultes al dentista o a l’oftalmòleg.

Si un familiar teu mira la tele amb el volum molt alt, demana moltes vegades que li repeteixis les frases o es queixa de brunzits a les oïdes, contacta immediatament amb un expert en salut auditiva. Localitza el teu centre auditiu més pròxim aquí.