Blog

Riscos de la pèrdua auditiva en la gent gran: a què s’expossen?

Les persones grans formen un col·lectiu d’alt risc pel que fa als problemes de salut. A causa de la seva edat són més propensos a tenir complicacions en tots els àmbits de la salut. També en la salut auditiva

El 29,7% de les persones entre 65 i 79 anys pateixen pèrdua auditiva.

La xifra augmenta al 39,8% pels majors de 80 anys.

Moltes persones grans que pateixen pèrdua auditiva no posen solució al problema. Moltes d’ells i dels seus familiars creuen que la sordera no és un problema greu de salut i que poden continuar fent vida normal. 

Això no és així. Existeixen molts riscos derivats de no tractar la pèrdua auditiva. Aquests afecten, sobretot, al col·lectiu de persones grans. Si no ajudem a posar remei a la pèrdua auditiva d’una persona gran en derivaran altres problemes de salut.

A quins riscos s’exposen les persones grans si no es tracta la pèrdua auditiva?

  • Aïllament social i desconfiança. El primer risc associat a la pèrdua auditiva gradual és l’aïllament i la desconfiança. Les persones grans veuen com, de mica en mica, es van quedant més sols. Això passa perquè  no entenen bé els seus interlocutors quan els parlen. D’altra banda, al veure que no poden entendre completament el que es diu a causa de la seva sordera, es tornen bastant desconfiats. Tot això sol provocar que cada vegada es quedin més a casa. Al final assisteixin a menys reunions socials com podria ser el ball, el Centre Cívic o el bar.
  • No ser conscients del perill. De vegades les persones grans travessen el carrer i no senten que ve un cotxe o una ambulància. D’aquesta manera es posen en una situació de perill sense ser-ne conscients. La pèrdua auditiva fa més vulnerables a les persones grans davant dels perills exteriors. En perdre el sentit de l’oïda i no posar-hi remei creuen que encara hi poden confiar com abans amb aquest sentit. Això no és així. La pèrdua auditiva sense tractament suposa una major probabilitat de patir un perill exterior, com per exemple al travessar el carrer.
  • Deterioració en la salut mental. Diversos estudis científics han demostrat que el fet de no tractar la pèrdua auditiva accelera la reducció del teixit cerebral. Augmentar la possibilitat de perdre teixit cerebral a la tercera edat pot abocar a patir malalties de deteriorament cognitiu. La més coneguda: l’Alzheimer.
  • Estrès. Fer un esforç constant per escoltar correctament allò que ens diuen porta estrès a la persona que pateix pèrdua auditiva. Fer constantment aquest tipus de sobreesforços per entendre les converses crea una situació d’estrès constant. Això provocarà, conseqüentment en altres problemes de salut general.

salut-auditiva-gent-gran-audioson

En què pot desencadenar aquests riscos de la pèrdua auditiva?

Tots els problemes descrits amb anterioritat provoquen, en el seu conjunt, una pèrdua de la qualitat de vida de les persones grans. Aquesta ve directament associada de la seva salut auditiva. Des de fora ens pot semblar difícil imaginar que la pèrdua auditiva pugui produir una pitjor qualitat de vida. Però els diversos factors de risc de la pèrdua auditiva en conjunt provoquen una mala qualitat de vida.

→ Si vols saber-ne més: Com tractar la pèrdua auditiva gradual d’un familiar

Com evitar els riscos de la pèrdua auditiva?

Si volem ajudar a una persona a evitar tots els riscos associats a la pèrdua auditiva, només cal que tractem l’afectació. Igual que anem al metge de família quan tenim un problema de salut general, si tenim un problema auditiu caldrà que es visiti l’audiòleg. L’audiòleg farà una valoració auditiva per determinar l’afectació de la pèrdua auditiva. També ens indicarà la millor solució per posar-hi remei i no exposar-se als riscos de la pèrdua auditiva.

Actualment amb els audiòfons podem corregir la majoria de les pèrdues auditives.

Si creus que alguna persona gran que coneguis pot estar en factor de patir els riscos de la pèrdua auditiva, pots acudir al Centre auditiu Audioson més proper. Allà els nostres audiòlegs t’atendran de manera personalitzada.