7 beneficis dels audiòfons

Amb el pas dels anys anem perdent capacitat auditiva, és el que es coneix com a presbiacúsia. Les persones necessiten conversar sense dificultats amb els seus éssers estimats, han de sentir el telèfon, desitgen entendre el seu programa preferit de televisió i, sobretot, no aïllar-se, i aquí apareixen els audiòfons com la solució.

La presbiacúsia pot començar als 50 anys i afecta el 60 % de la població major de 85 anys.

A això cal afegir-hi que estudis científics han demostrat una relació entre la pèrdua auditiva i el deteriorament cognitiu. D’aquí la importància de detectar la presbiacúsia al més aviat possible mitjançant una prova auditiva realitzada per professionals en un centre auditiu.

 

Aquests són els principals beneficis de fer servir ajudes auditives:

 

1. Milloren l’audició

Els audiòfons són dispositius col·locats a les orelles que corregeixen la pèrdua auditiva i les dificultats per entendre el que es diu en diferents situacions sonores.

Amb aquests dispositius els sons externs es capten a través del micròfon i es processen per adaptar-los als patrons d’audició de cada usuari de forma personalitzada. El so processat es transmet a través dels auriculars dels aparells i es percep més clar i fàcil d’entendre.

En millorar la seva audició, la persona torna a participar en les converses, escolta la televisió sense haver d’apujar estrepitosament el volum i torna a recuperar la seva autonomia, ja que no necessita ajuda per fer tasques que requereixen bona audició, com anar al metge.

 

2. Prevenen el deteriorament cognitiu

La deficiència auditiva no sols està relacionada amb l’oïda, sinó que el cervell també és un òrgan molt important, ja que li arriben els impulsos a través del nervi auditiu i els processa en informació indispensable per a nosaltres.

Si deixem de sentir-hi bé, el nostre cervell perd una part important d’estimulació, que a la llarga pot comportar un deteriorament cognitiu. A més, si no portem ajudes auditives, el cervell acabarà oblidant sons que ja no li arriben a través del’oïda.

En els darrer anys, diversos estudis científics han demostrat la relació entre la deficiència auditiva i el desenvolupament de demències i de depressió. “Els qui pateixen problemes auditius tenen un 24 % més de probabilitats de desenvolupar deteriorament mental en un període de sis anys”.

Recerques publicades per la revista científica The Lancet, una de les més prestigioses en l’àmbit de la sanitat, van confirmar que «la sordesa no tractada és el major factor de risc evitable per a demència senil i Alzheimer»

 

3. Eviten l’aïllament social

L’aïllament social és una de les causes comunes en les persones amb pèrdua auditiva, es cansen de fer-se repetir constantment les paraules, d’esforçar-se per entendre el que els diuen, i davant les dificultats opten per deixar de participar en les converses familiars o en grup i acaben aïllant-se.

Una altra conseqüència és la desconfiança, en no sentir-hi bé no saben de què parlen els del seu entorn i això els genera recel perquè creuen que parlen sobre elles.

Amb l’ús de l’audiòfon, és molt més fàcil entendre-ho tot a la primera, les converses són més fluides i molt menys estressants per a tots.

 

4. Milloren la qualitat de vida

Tornar a mantenir converses, fins i tot en llocs molt sorollosos, és molt important per millorar la confiança i autoestima de les persones amb problemes auditius, perquè els permet interactuar amb seguretat i relacionar-se amb altres persones fora de la seva zona de confort.

Poder tornar a sentir sons que fins i tot s’havien oblidat és un plaer.
Sens dubte, poder fer ple ús de tots els nostres sentits millora el nostre estat d’ànim i benestar emocional.

Més del 95 % de les persones que usen audiòfons asseguren que ha millorat la seva qualitat de vida. Sentir-hi amb claredat i sense esforç els ha ajudat a reprendre les seves activitats amb naturalitat i felicitat.

 

5. Milloren la salut mental

Perdre audició pot comportar molts efectes psicològics negatius, com poden ser inseguretat, frustració, ansietat, estrès, aïllament o baixa autoestima.

Una persona que no hi sent bé, que no entén el que li diuen quan va a la consulta del metge o en altres situacions quotidianes, és una persona dependent, i a la llarga això li crearà inseguretats. Recuperar la capacitat auditiva li permetrà recuperar la seva autonomia i guanyar confiança en si mateixa. Podrà conversar amb amics i familiars, parlar per telèfon, veure la televisió, escoltar música, etc.

Una persona que pot sentir-hi bé i gaudir de tots els sentits plenament és una persona moltíssim més feliç.

Un dels principals avantatges de les solucions auditives és que redueixen el risc de patir ansietat i depressió.

 

6. Ajuden a prevenir accidents

Si una persona gran que no hi sent bé travessa el carrer i no sent que ve un cotxe o una ambulància, està en una situació de perill sense ser-ne conscient. Perdre audició fa més vulnerables les persones grans davant dels perills exteriors. L’oïda aporta informació important de la procedència dels sons, ajuda la persona a estar més atenta i es redueix així el risc d’accidents.

L’oïda, a més, aporta informació important sobre la nostra posició i moviments en l’espai, la qual cosa millora la capacitat d’equilibri i evita caigudes.

 

7. Redueixen el cansament físic i esgotament mental (estrès)

Una persona que ha de fer esforços addicionals extres continus per tractar sentir-hi, al final del dia se sentirà més cansada. La seva ment està gastant més energia per entendre bé el que li diuen que en altres funcions, per la qual cosa fàcilment acabarà esgotada i, a la llarga, sofrirà estrès.

Per aquest motiu, els audiòfons es converteixen en una solució ideal. Gràcies a ells el pacient no té la necessitat de gastar les seves energies per intentar comprendre el que li diuen, cosa que el desgasta tant físicament com psicològicament i que el deixa completament esgotat.

Les persones que hi conviuen també acaben estressades per haver de repetir les paraules contínuament i haver de sentir la televisió a un volum excessiu. Tot influeix en l’ambient familiar.

Una prova auditiva és indolora, còmoda, fàcil de realitzar i gratuïta. No ho dubti més i demani hora al seu centre Audioson més proper.