Blog

Mites i veritats sobre els audiòfons.

Amb el pas dels anys cada vegada hi ha més mites i veritats sobre els audiòfons. Aquests mites han confós a moltes persones sobre la funció d’aquests aparells per la sordera.

Recordeu que…

L’audiòfon és un aparell sofisticat que ens ajuda a corregir la pèrdua auditiva. L’audiòfon processa els sons i compensa les deficiències auditives que el pacient té.

Des d’Audioson, especialistes en audició des de 1987, volem ajudar-te a entendre millor la funcionalitat dels audiòfons. D’aquesta manera, no només desmentim els mites entorn d’aquest aparell, sinó que t’ajudem a comprendre millor el seu ús.

Alguns dels mites i veritats sobre els audiòfons més comuns.

– Si em poso un audiòfon, la meva audició empitjorarà – Fals.

L’audiòfon no ens empitjora mai l’audició sinó que ens la corregeix. Posar-nos un audiòfon mai farà que ens quedem més sords. Quan l’audiòleg o professional de la salut auditiva ens ajusta i personalitza l’audiòfon, el configura perquè aquest respongui a les nostres necessitats.

→ Si vols saber-ne més: L’audiòfon, la solució definitiva pels problemes de sordesa

Així doncs, com funcionen els audiòfons? Si un pacient necessita processar millor els sons aguts, l’audiòfon l’ajudarà en aquest aspecte i no en els altres. Si el que no escolta són els sons greus, l’audiòfon es personalitzarà per ajudar a sentir els sons greus. És per aquesta raó que els audiòfons mai ens perjudicaran. Només actuen davant de la necessitat.

Ara bé, el que sí que ens perjudica són els amplificadors de so.

– L’audiòfon és un amplificador de so – Fals.

L’audiòfon és molt més que un amplificador de so. Són aparells sanitaris i el seu mecanisme va molt més enllà d’apujar simplement el so. Els audiòfons reben el so, el processen i, segons la necessitat del pacient, s’adapten.

Podem entendre l’audiòfon o sonotone com un mini ordinador portàtil.

Com funciona un audiòfon Ric i un audiòfon INTRA

Els amplificadors de so són els que realment ens poden danyar l’audició. Aquests aparells sovint es venen com a audiòfons low-cost o audiòfons barats. Es tracta d’aparells que només amplifiquen el so. Per aquesta raó, tot i que en un moment sembla que ens estan ajudant, si portem un amplificador de so sí que ens quedarem més sords. Ens acabaran danyant més la nostra audició.

– Puc utilitzar només un sol audiòfon – Cert.

Cada pacient ha de fer-se una revisió auditiva per determinar com està la seva salut auditiva. Un cop els professionals de l’audició sàpiguen quin grau de pèrdua auditiva tingui el pacient determinaran si ha de portar un o dos audiòfons.

La pèrdua auditiva en només una orella s’anomena pèrdua auditiva unilateral. En aquest cas només necessitaran un audiòfon per l’orella afectada.

La pèrdua auditiva a les dues orelles s’anomena pèrdua auditiva bilateral. D’aquesta manera la persona haurà de portar dos audiòfons, un a cada orella.

– Els audiòfons són molestos i es veuen molt – Fals.

Antigament sí que era així però ara ja no. Amb l’evolució de la tecnologia els audiòfons actuals no s’assemblen en res als d’abans. No tenen res a veure amb els tradicionals sonotones.

Actualment, les marques d’audiòfons tenen al mercat audiòfons de gran qualitat. Són audiòfons petits, quasi o del tot invisibles. A més a més s’adapten perfectament a l’orella i ja no són gens molestos. A més a més podem triar entre una gran varietat de tipus d’audiòfons segons si volem que aquest sigui completament invisible o no.

– Les persones grans ja no cal que portin audiòfons – Fals.

Els audiòfons ens ajuden a no quedar-nos aïllats de les altres persones. Si pensem que alguna persona gran, pel fet de ser gran, ja no ha de portar audiòfons l’estem condemnant. Cada vegada estarà més incomunicat i tindrà una actitud més solitària.

Això farà que no tingui la possibilitat d’una millor qualitat de vida. És per aquesta raó que, si estimem les persones grans del nostre entorn, les ajudarem a utilitzar audiòfons.

– Podem patir més pèrdua auditiva en una orella que en l’altre – Cert.

Moltes vegades la pèrdua auditiva no té el mateix grau en una orella i en l’altra. Les causes d’aquest desajust poden ser diverses. Dependrà de l’ús que hàgim fet de l’audició així com altres factors com l’entorn, el nostre historial mèdic, etc.

Quan la pèrdua auditiva té diferent grau diguem que és una pèrdua auditiva asimètrica. Quan té el mateix grau de pèrdua diguem que és simètrica.

– Els audiòfons només els porten les persones sordes – Fals.

Els audiòfons ajuden, quasi sempre, a les persones amb pèrdua auditiva. Les persones amb pèrdua auditiva no són persones completament sordes sinó que són persones que han desgastat la seva capacitat d’escoltar. Això vol dir que, tot i que sí que senten els sorolls, els costa entendre el què els diuen. Hi ha diferents graus de pèrdua auditiva

Per contra, les persones sordes, aquelles que no senten res, necessiten un altre tipus de tractament. En aquest cas serà l’audiòleg que els indicarà quin és el procés que han de seguir. Poden utilitzar també audiòfons.

T’han servit els nostres consells? Trobes a faltar alguns mites i veritats sobre els audiòfons. Tens alguna pregunta per nosaltres? Estarem encantats d’escoltar-te!

Tens algun problema? Posa’t en contacte amb nosaltres sense cap compromís: